Cheile succesului

de Gabriela Raicu, profesor învățământ primar – clasa a IV-a B

Când rostesc cuvântul „chei”, îmi vin în minte nenumărate idei. Mă gândesc imediat la mănunchiul pe care îl port zilnic în buzunar sau în geantă, cu cheile de la casă, de la mașină, de la poartă… Îmi amintesc de cheița din copilărie, a unui lacăt mititel, cu care încuiam și descuiam cu grijă „secretele” dintr-un carnețel. Parcă aud glasul tatălui meu ce mă ruga odinioară, să-i aduc cheia franceză sau pe cea tubulară… Gândul îmi zboară și către doamna învățătoare, către cheile cu care ne descuia tainele textelor literare.

Cu timpul, am descoperit chei numite DRAGOSTE, IUBIRE, BUNĂTATE… niște chei minunate, de mare ajutor! Cu ele poți ajunge la inima tuturor.

În fiecare zi, în familie, acasă sau cu copiii în clasă, folosesc cheia numită RUGĂCIUNE, o cheie mare; ea ne deschide poarta cerului ca Dumnezeu să reverse din belșug peste noi binecuvântare.

Câte chei! Și când mă gândesc că doar o mică parte dintre ele am amintit… Pe unele le-am pierdut, pe altele încă nu le-am descoperit, așa că, am hotărât cu colegele mele, ca semestrul acesta împreună cu elevii, să mai descoperim o parte din ele.

De cele mai multe ori ne urăm unii altora „Succes!”: succes la școală, la examene, succes în general în viață, fiindcă succesul are pentru noi o mare importanță. Și totuși, puțini ajung să se bucure de succes în toate, pentru că și aici avem nevoie de chei nenumărate.

Deci, semestrul acesta, în cadrul proiectului „Cheile succesului” vorbim despre oameni model, despre succesul lor și cum au reușit să ajungă la el.

Prima cheie de care avem nevoie se numește VIS sau PASIUNE. Cu ea deschidem ușa către o nouă lume, în care visul nostru minunat, se poate împlini cu-adevărat.

A doua cheie o numim CREDINȚĂ, încrederea că Dumnezeul nostru poate să ne transforme visul în realitate.

A treia cheie este STRATEGIE, căci ce-am putea realiza în viață oare, fără o strașnică planificare?

A patra cheie descuie un tezaur de comori. Acestea sunt adevăratele VALORI: gândire pozitivă, cunoaștere, perseverență, responsabilitate, cinste, excelență, curaj, răbdare, grijă, atenție constantă… Cheia VALORILOR e foarte importantă!

A cincea cheie se numește ENERGIE. Ea ne deschide ușa către entuziasm și bucurie. Nu se poate ajunge la succes prin nepăsare și indolență. Doar energia ne ajută să ajungem la excelență!

Pe a șasea cheie vom scrie COLABORARE. Cine nu știe oare că „unde-s doi puterea crește”?! Doar ajutându-ne unii pe alții, succesul nostru sporește…

Ca să folosim numărul desăvârșirii, vom apela la cheia cu numărul șapte numită COMUNICARE, o cheie de o mare valoare. Cu ea vom deschide propria noastră gură, ca să rostim cuvinte frumoase fără măsură, mulțumiri adresate lui Dumnezeu, încrezători că vom ajunge la succes și tu și eu. Și nu doar atât, vom comunica celor din jur aceste chei minunate, îi vom încuraja să le folosească și vom demonstra tuturor că se poate.

Succes în toate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.