Înveți chiar și când greșești

de Brînzea Bianca, prof. înv. preșcolar Grupa Buburuze

Copilăria este precum un laborator în care părinţii, familia și școala te învaţă cum să faci faţă vieţii atunci când vei deveni adult.

Pe lângă toate informațiile acumulate din diverse surse, copiiii încă de mici învață  în proporție de 80% imitând comportamente, atitudini, structuri verbale de la persoanele pe care le întâlnesc, cu care petrec timp sau chiar de la persoanele pe care le urmăresc în social-media.  

Greșeala face parte din noi, iar expresiile: „ a greși e omenește” sau „ cine nu muncește, nu greșește” ne sunt cunoscute, însă de multe ori ne criticăm aspru și nu permitem greșelii să facă parte din procesul nostru de creștere și dezvoltare. Oare am mai învăța să mergem, dacă după primii pași sau primele căzături părinții ar fi critici cu noi?

Cum se face totuși că uităm de multe ori aceste adevăruri general valabile, și ajungem să criticăm copiii, să fim nemulțumiți de rezultatele lor, să ne criticăm pe noi pentru nereușite sau momente de vulnerabilitate.

Și totuși greșeala este o modalitate care permite experimentarea și facilitează progresul.  Este precum o rampă de lansare care permite un salt mai înalt, dacă copilul este încurajat constant să continue drumul în ciuda nereușitelor, sau micilor lipsuri.

Cum ar arăta lumea dacă ne-am concentra mai mult pe ceea ce facem bine, pe cât am reușit să rezolvăm corect, în loc să ne focusăm pe cât am greșit?

Te invit să schimbi ceva, să fii mai blând cu tine, mai puțin critic, să încurajezi mai mult, și să fii un model bun de urmat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.