Măreția lucrurilor mici

de Alina Ivașcu, profesor înv.primar – clasa a II-a A

Vă întrebați cu ce se ocupă profesorii la școală? Ce lucruri mărețe fac ei? Ce schimbări grandioase, extraordinare realizează? Ei bine, nu știu despre ceilalți profesori, dar pot să vă spun despre mine. Eu mă ocup zilnic cu lucruri foarte mici, mărunte, iar schimbările nu par deloc colosale, nici extraordinare.

Dacă doriți să aflați care sunt acele mici și „neînsemnate” lucruri cu care-mi ocup timpul la școală, vă invit să citiți în continuare!

„Doamna,

…mi-am uitat caietul/foarfeca/lipiciul acasă.”

…am uitat să pun virgula.”

…n-am avut timp.”

…am întârziat, dar doar 3-4 minute.”

…n-am văzut că trebuie să aflu totalul.”

…n-am văzut că trebuie să fie din text.”

…n-am văzut exercițiul acela.”

…n-am fost atent.”

…n-am auzit că trebuie să îmi pregătesc materialele”

…am uitat să verific.”

…nu-mi place să citesc.”

…el a început, nu eu!

…și ce dacă am banca dezordonată? E banca mea.”

Lucruri mărunte, nu? Neimportante. La fel de neînsemnate ca un… ca un cui, nu-i așa?!

Benjamin Franklin, politician şi savant american, declara următoarele: „Din lipsa unui cui, potcoava a fost pierdută. Din lipsa unei potcoave, calul a fost pierdut. Din lipsa unui cal, călăreţul a fost pierdut. Din lipsa unui călăreţ, bătălia a fost pierdută. Din lipsa unei bătălii, regatul a fost pierdut. Şi toate acestea din lipsa unui cui…”

Exemplele pot continua:

  • Din lipsa unei virgule din propoziția „Haideți să mâncăm copii!”, se poate înțelege îndemnul de a mânca niște copii. Banal! Nimeni nu mănâncă copii. Nu-i așa de grav! Dar ce ziceți de cazul rachetei lansate de NASA care a deviat de la cursul de zbor și nu a mai ajuns la destinație?! Problema de orientare a rachetei era din cauza lipsei unei virgule pe care cineva a uitat să o pună în codul matematic care dicta destinația rachetei. Această lipsă mică, a unei virgule minuscule, a dus la pierderea rachetei și a celor câteva milioane de dolari investiți în această operațiune.
  • Din lipsa unui singur minut, se poate pierde un tren important, se poate pierde o cursă, se poate pierde un interviu, un job, reputația, încrederea și chiar respectul celorlalți. În altă ordine de idei, știați că unii oameni plătesc penalități de întârziere, de milioane de lei?
  • Din lipsa atenției se realizează diminuarea randamentului şcolar, ceea ce conduce la obţinerea unor rezultate slabe la învăţătură şi de multe ori se soldează cu eşec şcolar. Acesta poate duce mai departe la: pierderea unor examene importante, la greșeli ireparabile la serviciu, la accidente grave în trafic sau chiar acasă.
  • Din lipsa obiceiului de a citi, vocabularul va fi mai slab, exprimarea greoaie, dar și mintea mai săracă. Felul în care o persoană vorbește este ca o carte de vizită. Exprimarea folosită reprezintă recomandarea. Cine citește crește; crește și se recomandă frumos! Câți mari oratori ai lumii cunoașteți?
  • Din lipsa asumării responsabilității se nasc marile scuze și marile probleme ale lumii. De la Adam și Eva până în prezent, tot omul este „repetent”; „repetent” la asumarea responsabilității și implicit la trecerea de la etapa scuzelor la etapa găsirii și aplicării soluțiilor specifice.
  • Din lipsa ordinii și a unei bune organizări apare confuzia, uitarea, negăsirea lucrurilor la timp, apar rămânerile în urmă, acestea aduc frustrări, frustrările produc stres și anxietate. Fie că e vorba de creioanele împrăștiate pe bancă, de materialele ascunse sub cărțile și caietele aruncate în ghiozdan sau uitate acasă, de hârtiuțele de pe sub bancă sau de hăinuțele care stau pe sub scaune, dezordinea și aglomerarea au efecte negative asupra minții și pot afecta sănătatea mintală, crescând în subconștient nivelul de stres și anxietate. Numeroase studii au demonstrat deja impactul psihologic al curățării și eliberării spațiilor în care se desfășoară activitatea. A nu se uita că „o bancă/viață curată duce la o minte ordonată/organizată”!
  • Din lipsa ordinii, s-a pierdut organizarea, din lipsa organizării, s-a pierdut autonomia, din lipsa autonomiei, s-a pierdut autodisciplina, din lipsa autodisciplinei, s-a pierdut autocontrolul, din lipsa autocontrolului, s-a pierdut succesul, în lipsa succesului, eșecul este garantat. Și toate acestea din lipsa unor lucruri mici, mărunte, aparent neînsemnate…

De la cei mai mici până la cei mai mari, cu toții suntem tentați să uităm cât de mari sunt de fapt lucrurile mici. Uităm că lucrurile mari se fac din lucrurile mici…

„Niciodată nu subestimaţi importanţa lucrurilor mărunte. Lucrurile mici formează disciplina vieții.” (Ellen White)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.