Să privim prin ochii unui copil

 de Eliza Manea, profesor de Lb. română și engleză

            Într-o zi normală de şcoală, la Arte vizuale, copiii au avut de realizat un portret. Acest portret nu era unul oarecare, deoarece fiecare dintre ei a primit câte o fotografie a unui coleg de clasă. Toţi au fost entuziasmaţi de sarcina primită. Şi-au scos acuarelele, şi-au pus şorţuleţele protectoare şi au început să realizeze portretul colegului său. Fiecare şi-a dat toată silinţa pentru a face un portret cât mai reuşit. După ce portretele au fost finalizate până la ultimul detaliu, ele au fost afişate la intrarea în clasă. La ora prânzului, când părinţii au venit să îi ia de la şcoală, aceştia au fost rugaţi de către doamna învăţătoare să identifice portretele copiilor din clasa respectivă. Învăţătoarea a strigat rând pe rând numele fiecărui copil. Nimeni nu a reuşit să identifice nici măcar un portret.

            Poate vă gândiți că portretele copiilor n-au fost tocmai reuşite, însă nu vă grăbiți să puneți o astfel de etichetă. Portretele au fost perfecte, însă ele au fost făcute prin ochii unui copil. Ochii unui copil nu judecă, el nu vede diferenţe de haine, de lucruri sau de jucării. Ochii unui copil văd dincolo de lucrurile materiale, dincolo de înveliș. Copilul vede emoţii, vede prieteni în cei din jur, vede zile cu soare, vede zâmbete şi multă joacă, vede suflete de oameni care iubesc pentru că în sufletul lui este dragoste, frumos, iar „frumusețea este în ochii celui care privește”.  

Haideţi să încercăm, măcar puţin, să privim lumea prin ochii unui copil. Pentru ei nu contează că, poate, colegul de bancă nu are lipici sau foarfecă. Nu contează pentru ei, nici de unde sunt cumpărate hainele, însă noi adulţii, uitând să privim lumea prin ochii unui copil, lansăm prejudecăţi. Copiii nu se nasc având prejudecăţi. Prejudecăţile sunt comportamente şi idei ce se învaţă de la adulţii din jur. Și dacă Dumnezeu ne privește cu atâta bunătate, oferindu-ne mereu și mereu „a doua șansă”, nu ar trebui să facem și noi la fel, lăsând la o parte orice fel de prejudecată?

Haideți să privim lumea prin ochii copiilor, „căci Împărăția cerurilor este a unor ca ei” (Luca 18:16). 

One Comment on “Să privim prin ochii unui copil”

  1. Adevărat, ar trebui sa privim zilnic lumea prin ochi de copil și in felul acesta ar fi un loc mai bun pentru noi toți: un loc fără prejudecăți, cu ființe mai curate din punct de vedere sufletesc, mai dornice de viața și de a ne ajuta reciproc!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.