Sunt mândră de tine, dragul meu elev!

de Carmen Luca, Prof. Inv. Primar la clasa I B

Unul dintre cele mai frumoase lucruri de care ai parte ca învățătoare într-o școală creștină e posibilitatea de a urmări un copil care învață să se roage. La începutul clasei pregătitoare sunt dornici și nerăbdători, însă când trebuie să înceapă rugăciunea, îți șoptesc: ,,Doamna, mă ajuți?” pentru ca, mai târziu, să se roage singuri pentru lucruri chiar foarte serioase, cum ar fi: ,,Doamne, vrem să mergem la școală și să nu mai facem lecții online…”, ,,Doamne, te rugăm să ai grijă de colegul nostru bolnav…”, ,,Te rugăm să ne ajuți să învățăm bine și să o facem pe doamna mândră de noi”…. Și nu, nu-i învață doamna ce să ceară, însă doamna le confirmă că este mândră de ei … și sufletul lor înflorește!

          A-i spune unui copil că a reușit să te facă mândru de el, fie că ești profesor sau părinte, e ca și cum zâna i-a dat o superputere pe care o poate folosi pentru a învinge orice obstacol și pentru a străbate mări și țări în vederea realizării unor lucruri extraordinare, atingându-și potențialul său maxim de dezvoltare.

          Mai mult decât atât, a-i spune unui copil că ești mândru de el e ca un medicament recomandat pentru întărirea stimei de sine, combaterea anxietății, dezvoltarea încrederii în sine, îmbunătățirea gândirii și a  învățării. Se absoarbe rapid în sufletul copilului și nu are reacții adverse. Neadministrarea acestui medicament are efecte negative grave, pe termen lung!…

           A-i spune unui copil că apreciezi realizările lui e ceva divin, dar și o chemare de a fi un model spre care el să tindă. Domnul Isus ne-a spus: ,,Voi sunteți lumina lumii…” Nu doar cei mari, ci orice copil poate fi o lumină pentru cei din jurul lui, de aceea e important să le valorizăm acțiunile, să-i încurajăm prin vorbe și gesturi, motivându-i să multiplice comportamentele lăudabile pentru ca,  într-o zi, însuși Domnul Isus să poate spune: ,,Sunt mândru de tine, copilul Meu!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.