Ziceri și…..(pro)verbe

de Luminița Mohora, prof. Logică și Limba Engleză

Că tot suntem în ton cu vremurile: înțelepciunea britanică ne spune că dacă vrem să ținem doctorul departe de casa noastră, ușa noastră, camera noastră, trebuie să ținem aproape de un măr. Dar nu așa oricum: ci consumat zilnic: “an apple a day keeps the doctor away. “

Pe meleaguri autohtone zicala e construită invers și cu noțiuni diferite, dar mesajul rămâne același: “acolo unde nu intră soarele pe geam, intră doctorul pe ușă.” 

Haideți, așadar, să închidem ușile și să deschidem larg ferestrele! Hmmmm… chiar și când nu e soare? Bine! Să pun altfel întrebarea: vă puteți imagina o cameră fără ferestre? Plină de întuneric, aer închis, neprimitoare….cu siguranță nu e prea încântător să petreci timpul într-un așa ambient. Ei bine, se spune că “o casă fără cărți este ca o cameră fără ferestre”. 

Daaaaa, aici vroiam să ajung! Chiar dacă ușile ne rămân închise, pentru că este recomandat să stăm pe cât posibil acasă, iar unii dintre noi trebuie să aștepte împlinirea perioadei de izolare, putem alege să deschidem larg ferestrele. Și pe cele fizice, dar și pe cele metaforice. Căci “dacă ai carte, ai …… parte!” Nu? Ai parte de cunoaștere, ai parte de evadare, ai parte de imaginație, ai parte de relaxare, ai parte de statut și chiar de remunerare……. și chiar că astfel, ai parte de … educație. 

Spunea cândva Confucius: “natura ne aseamănă, educația ne deosebește”. Într-adevăr: educația are puterea de a ne face mai buni, mai răbdători, mai înțelegători, mai toleranți, mai profunzi, mai valoroși, mai înțelepți, mai umani, mai eleganți. “Educația este ca eleganța; dacă nu o ai, nu te poți preface”. 

“Cu o floare, însă, nu se face primăvară”, de aceea, te invit să mi te alături și “să fii și tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume”: am văzut odată un tablou cu această inscripție în magazinul Jumbo. Și versurile unui cântec de la radio repetă același refren. A spus-o și Nelson Mandela în felul său caracteristic: “Educația este cea mai puternică armă pe care voi o puteți folosi ca să schimbați lumea.”

Revenind la remarca din debutul acestei reflecții, te sfătuiesc să ții ușa închisă,  dar să ieși din pasivitate! Deschide larg ferestrele pentru aer proaspăt și deschide larg ferestrele cunoașterii din cărți și acțiune, ca să ți se deschidă ferestrele minții și ale sufletului!

În aceste timpuri speciale, fii (PRO)VERBE: citește, gândește, analizează, scrie, transmite, compune, gătește, roagă-te, respiră, cugetă, meditează, împarte, ajută, încurajează, sacrifică, dăruiește! 

“Căci după faptă, și răsplată!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.