Liceul Teoretic "Mihai Ionescu"

Culegi ceea ce cultivi

Cine trage sforile vieții tale? Cine este la cârma vieții tale? Ai în minte o imagine clară asupra locului în care te afli sau asupra locului spre care te îndrepți? Sau ești pur și simplu orbit și te învârți într-un cerc vicios?

 

Dacă ești suficient de curios și te uiți în jurul tău, poți observa că majoritatea oamenilor trăiesc ca niște trestii în bătaia vântului. Ei și-au pierdut controlul asupra propriei vieți și trăiesc după cum dictează circumstanțele și împrejurările. Poate vei spune că această imagine este una exagerată, însă lasă-mă să îți prezint un tânăr a cărui viață a fost trăită  având o traiectorie precisă.

 

Nu îți voi spune numele personajului, însă sunt sigură că îți vei da seama pe măsură ce îți voi spune primele experiențe ale vieții lui. Tânărul nostru, evreu, cu descendență regală, este smuls din simplitatea căminului lui din Iudeea și dus în cel mai măreț oraș, la curtea celui mai mare monarh. Ți-ai dat seama despre cine este vorba? Dacă nu, îți mai dau un indiciu. El, împreună cu alți câțiva prieteni de ai lui, sunt așezați la masa îmbelșugată a împăratului. Sunt convinsă că nu mai ai nici urmă de îndoială despre cine vorbesc. Daniel este pus în fața unei alegeri care îi poate schimba viața. Fie ascultă de Dumnezeu și are încredere în planul său pentru viața lui pe termen lung, fie ia parte la ospățul împăratului și ajunge să fie  precum trestia în bătaia vântului.

 

„ La curtea babilonului erau adunați reprezentanți ai tuturor țărilor, bărbați cu cele mai alese calități, bărbații cei mai bogați înzestrați cu daruri naturale și posesori ai celei mai înalte culturi pe care o putea oferi această lume; totuși, în mijlocul acestora, prizonierii evrei nu aveau nici un egal. Nu aveau nici un rival în putere fizică și frumusețe, în vigoare mintală și cunoștințe literare. […] neclintirea în loialitatea sa față de Dumnezeu, constanța în stăpânirea propriei persoane, demnitatea nobila a lui Daniel și purtarea frumoasă, politicoasă au făcut ca acesta să capete în tinerețea sa bunăvoință și trecere înaintea dregătorului păgân, în grija căruia se afla. Aceleași caracteristici i-au marcat viața.” Ellen White, Educație

 

Toate aceste trăsături de caracter și valori ale lui Daniel nu a apărut peste noapte. Ele au fost rezultatul educației primite în copilărie. Fiecare obicei al nostru ne trasează direcția vieții. De cele mai multe ori nici nu ne dăm seama, că până și cele mai mici detalii pot avea o influență uriașă asupra ceea ce putem deveni. Faptul că noi suntem constanți în obiceiurile sănătoase ne dă putere să facem față oricărui tip de provocare, așa cum putem observa la Daniel. Obiceiurile sănătoase au nevoie de timp pentru a se forma. Succesul nu este rezultatul unor acțiuni pe termen scurt. Orice părinte își dorește pentru copilul său obiceiuri sănătoase și trăsături de caracter asemănătoare lui Daniel. Poate că de multe ori se întâmplă ca părinții să nu vadă rezultatele muncii lor la fel de repede pe cât și-ar dori. Poate că nici părinții lui Daniel nu au văzut rezultatele muncii lor imediat, însă Biblia ne demonstrează educația pe care aceștia au oferit-o lui Daniel a fost cea mai potrivită astfel încât Daniel să devină un om de succes și un exemplu de urmat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

back to top