Liceul Teoretic "Mihai Ionescu"

Când te-ai privit ultima dată în oglindă?

P

rimăvara abia ce începe să-și facă simțită prezența prin trilul melodios al păsărilor călătoare abia întoarse din țările calde și pline de energie, prin explozia multicoloră și înmiresmată a florilor, vântul adie mai blând iar razele soarelui zăboveșc mai mult pe chipul nostru. Știm că primăvara este anotimpul renașterii, un anotimp dinamic, antrenant, roditor... și totuși mulți dintre noi ajungem să fim copleșiți de oboseală, tristețe, neputință și parcă dispare optimismul și chef-ul de viață în orizontul grijilor cotidiene.

Ne privim în oglindă doar ca să ne aranjăm vreo șuvită de păr răzleață, să ne potrivim mai bine hainele, să ne ajustăm postura, însă când ți-ai privit ultima dată în oglindă emoțiile?

Ai observat licărirea aceea jucăușă din privire, care apare atunci când te simți fericit, susținut, iubit? Ai observat cum negura tristeții îți răpește orice fărâmă de speranță și lasă pe chipul tău încruntate, o privire goală și pierdută?

 

Poate îți e mai ușor să observi că unele haine stau altfel pe tine, că ai  slăbit sau te-ai îngrășat, însă te îndemn să îți iei timp să-ți privești și emoțiile în oglindă.

Ajungem să zâmbim din obișnuință, ne spunem rar câte o vorbă bună, ne bucurăm de câte o reușită, apoi ne lăsăm iar prinși de grijle și sarcinile cotidiene. Oare de ce?

Simțindu-mă copleșită, dar dorindu-mi să le prezint copiilor o poveste de impact și cu aplicație practică, mi-am amintit acum câteva săptămâni de povestea ”Ai umplut găletușa azi?” scrisă de Carol McCloud.

 

 

Prin metafora „găletușei”, autoarea face referire la starea nostră de bine, atât pe plan mental, social și fizic; astfel că fiecare dintre noi poartă cu sine clipă de clipă o găletușă invizibilă. Scopul acestei găletușe este acela de a aduna gânduri și sentimente pozitive, atât în relație cu alte persoane cât și în relație cu sine.

Te invit acum să îți rezervi câteva minute pentru a citi această poveste, în urma căreia sigur vei vedea lumea și pe cei din jurul tău diferit.

Cât este ziua de lungă, fie ne umplem, fie ne golim găletușele unii altora prin ceea ce spunem sau ceea ce facem. Încearcă să umpli o găletușă și vezi ce se întâmplă.

 

Îi iubești pe mami și pe tati. De ce să nu le spui că îi iubești? Ai putea să le spui chiar și de ce îi iubești. Cuvintele pline de afecțiune le vor umple găletușele cu bucurie.

Fii atent cum zâmbetele le luminează chipurile, îți va veni și ție să zâmbești. Zâmbetul este un bun indiciu că ai reușit să umpli o găletușă.

 

Dacă exersezi, vei deveni foarte bun la umplerea găletușelor. Tot ce trebuie să faci este să îți aduci aminte că fiecare persoană poartă câte o găletușă invizibilă și să te gândești ce poți spune sau face pentru a o umple.

 

Iată câteva idei pentru tine: ai putea să-i zâmbești și să-i spui: „Bună!” șoferului care conduce autobuzul. Și el are o găletușă. Ai putea să-l inviți la joacă pe noul tău coleg. Ai putea scrie un bilețel de mulțumire pentru învățătoarea ta. I-ai putea spune bunicului tău că îți place să petreci timp cu el. Există multe căi de a umple o găletușă.

 

E ușor și distractiv să umpli găletușe. Nu contează cât ești de tânăr sau de bâtrân. Nu ai nevoie de bani. Nu cere prea mult timp. Și ține minte, când umpli găletușa altei persoane, atunci o umpli și pe a ta.

Când ești o persoană care umple găletușa faci din casa, școala și comunitatea ta locuri mai bune pentru toți. Când umpli găletușele îi faci pe toți ceilalți să se simtă bine.

 

Așadar, de ce să nu iei decizia de a deveni o persoană care obișnuiește să umple găletușa, azi și în tot restul zilelor? Începe fiecare zi spunându-ți: Azi, voi face ceva ca să umplu găletușa cuiva.

Iar la finalul fiecărei zile. Întreabă-te: Oare am umplut vreo găletușă astăzi?”

Acum, la început de primăvară, te invit să te întrebi: Cum e găletușa ta azi? Cum e găletușa celor din jurul tău? Fă-ți timp pentru a-i observa pe cei din jurul tău, fără a te neglija pe tine.

Întreabă-te ce emoții îți domină o mare parte din timp? Ce nevoi neîmplinite ai? Amintește-ți să ai grijă de conținutul găletușei tale, dar și de a celorlalți oameni.

 

Tu ești un model pentru copilul de lângă tine, el o să preia ceea ce aude, ceea ce vede la tine. Dacă tu ai grijă de tine, te porți cu respect, ești generos, empatic, răbdator, perseverent, blând, curajos, iubitor, afectuos, atunci sunt șanse mari ca și copilul să oglindească aceste calități.

Ai grijă de tine și de găletușa ta, astfel asemeni unei primăveri eterne, vei înflori zi de zi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

back to top